Ukraina betalar gas för en dag

2015-02-27 10:53  

Tidigt i morse meddelade ryska gasföretaget Gazprom att Ukraina har betalat 15 miljoner dollar i förskott. Det motsvarar en dags konsumtion.

I en ordväxling mellan Ryssland och Ukraina om gasleveranser i veckan har den ryska leverantören Gazprom hotat strypa leveranser till Ukraina om landet inte betalar i förskott för leveranserna i mars.

Tidigt i morse meddelade ukrainska gasföretaget Naftogaz att man fört över 15 miljoner dollar till ryska leverantören Gazprom. Detta bekräftas enligt flera nyhetskällor av Gazprom.

Dock täcker 15 miljoner dollar endast en dags leveranser med de volymer som Ukraina får nu under vintern.

Vad som utlöste den senaste konflikten är frågan som leveranser till de av rebeller kontrollerade östra områdena av Ukraina. Regeringen i Kiew vill inte betala för leveranserna dit, Ryssland vill ha betalt för all gas som levereras till landet.

EU-kommissionens energikommissionär Maros Sefcovic har bjudit in Ukrainas och Rysslands energiministrar till ett möte i Bryssel på måndag för att få till en uppgörelse. Den ryske energiministern Alexander Nowak har tackat ja till invitationen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt