Ukraina ber om mindre rysk gas

2009-02-26 15:22  

Ukraina får för mycket gas av ryska Gazprom och har åter problem med betalningarna. Nu ber man om mindre leveranser.

När den senaste gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina löstes den 19 januari gick det uppenbarligen för fort med kontraktskrivningen.

Ukraina säger sig nu inte ha användning för så mycket som 40 miljarder kubikmeter gas per år, som landets gasbolag Naftogaz då beställde. Nu varnar bolaget för att man har svårt att få fram pengar att betala gasen, och vill för nästa kontraktsperiod bara ha 33 miljarder kubikmeter.

Till den 8 mars i år måste Naftogaz få fram 400 miljoner dollar att betala Gazprom. Gör man inte det kommer Gazprom åter att dra åt gaskranarna, men inte stoppa leveranserna helt som vid nyår, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria Novosi.

Ukraina vill nu förhandla fram gasavtal med Ryssland för perioden 2010 - 2019 med volymer som bättre stämmer överens med de beräkningar landets energipolitiskt ansvariga har räknat fram.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt