Tyskt mångmiljardkrav på Vattenfall

2016-10-14 15:17  

Från årsskiftet ska Vattenfall och andra kärnkraftsoperatörer i Tyskland börja betala in cirka 230 miljarder kronor till en fond för hantering av kärnkraftsavfall, rapporterar Reuters.

(Artikeln har uppdaterats)

Vattenfalls tyska problem är långt ifrån över, trots att den statliga kraftkoncernen under hösten sålt den omstridda tyska brunkolsverksamheten.

Tysklands regering, som siktar på avveckling av kärnkraften i landet, ska slutligt godkänna förslaget till en fond för hantering av kärnkraftsavfall på onsdag nästa vecka, enligt Reuters, som hänvisar till ett lagförslag som nyhetsbyrån tagit del av.

Vattenfall avstår att kommentera uppgifterna om fonden tills det att den tyska regeringens beslut är offentliggjort.

”När förslagets omfattning blir känt behöver vi analysera det noggrant och vi får be att återkomma i frågan”, skriver kraftbolagets pressekreterare Magnus Kryssare i en kommentar till TT.

Utöver Vattenfall berörs kraftbolagen Eon, RWE och ENBW och på Frankfurtbörsen lyfter Eons och RWE:s aktier med 3 respektive 5 procent efter beskedet.

Det belopp som nu ligger på bordet är lägre än tidigare uppgifter, där det talades om en fond på 26 miljarder euro (cirka 250 miljarder kronor).

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt