Tyskland slår rekord i solel

2012-01-09 13:06  

Tyskland slog rekord i elproduktion från solceller i fjol. Över fem miljoner hushåll fick el från solen.

2011 levererades omkring 18 miljarder kilowattimmar el från solceller i Tyskland. Det motsvarar el till över fem miljoner hushåll eller lika mycket el som går att försörja förbundslandet Thüringen under ett år.

Det rapporterar den tyska branchorqanisationen "German Solar Industry Association" (BSW-Solar) som tagit fram statistiken.

Trots att den tyska regeringen minskat subventionerna till solkraften med 13 procent under 2011, blev ökade produktionen under året med runt 60 procent, enligt BSW-Solar.

- Solkraft har blivit en oumbärlig ingrediens om energiomställningen ska bli lyckosam, säger Carsten Körnig, chef för BSW-Solar.

Nyckelförklaringar till framgångarna för solkraften anges vara de högra priserna på olja och gas, samt att priserna på solceller närapå halverats sedan 2007.

Även under 2012 kommer det att ske nya neddragningar i de tyska subventionerna för köp av solceller, motsvarande ytterligare 24 procent av stödet.

Enligt Carsten Körnig kommer solkraften inte behöva mer statliga stöd än havsbaserad vindkraft runt år 2014.

Solkraft utgör för närvarande bara tre procent av Tyskland samlade elproduktion men förväntas växa till tio procent fram till år 2020.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt