Tyskland sågar Vattenfalls ersättningskrav för utfasning av kärnkraft

2018-05-08 14:21  
Foto: Alamy

Vattenfall har inget juridiskt stöd för att begära 4,7 miljarder euro (nästan 50 miljarder kronor) av Tyskland som ersättning för att landets politiker beslutat att fasa ut kärnkraften, skriver Tysklands biträdande ekonomiminister Thomas Bareiss i ett brev till en tysk parlamentariker.

Den statliga svenska kraftkoncernen har framfört kraven inför en skiljedomstol i USA (ICSID). Enligt Vattenfall väntas skiljedomarna avgöra ärendet i år.

Tysklands högsta domstol slog 2016 fast att kraftbolag hade rätt att begära begränsad ersättning från den tyska staten, sedan tyska politiker beslutat att fasa ut kärnkraften till 2022 efter den japanska Fukushima-katastrofen.

Vattenfall har jämställt det tyska beslutet med expropriering och begärt full ersättning.

”Den federala regeringen har begärt att skiljedomsprövningen avvisas”, skriver Bareiss i brevet, som nyhetsbyrån har tagit del av.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt