Tyskland installerar mest solceller

2010-09-10 10:54  

Solcellsmarknaden fortsätter att växa snabbt. Förra året ökade den samlade effekten från solceller i världen med 50 procent. Hälften av de nya solcellerna sattes upp i Tyskland som bekräftar sin ställning som väldens ledande solcellsnation.

Fallande priser på solceller gjorde att det installerades mer solceller än väntat i Tyskland och i flera andra länder framförallt under slutet av förra året. Det konstateras i en ny EU-rapport om läget på solcellsmarknaden.

Priset på solceller har sjunkit med 50 procent under de senaste två åren, enligt rapporten som du hittar här: http://re.jrc.ec.europa.eu/refsys/

Totalt ökade effekten från solceller i världen med 50 procent till totalt 22 GW.

Tyskland stod ensamt för halva ökningen. Solceller med en effekt på 3,8 GW installerades där under förra året. Förklaringen till Tysklans ledande ställning är de subventioner till förnyelsebar energi som introducerades år 1990. Bidragen är dock på väg att minskas i Tyskland.

Efter Tyskland följer Italien som installerade nya solceller med en kapacitet på 730 MW, Japan med 484 MW och USA med 470 MW.

I soliga Spanien, som toppade listan 2008, har solcellsinstallationerna däremot rasat till blygsamma 100 MW jämfört med 2,7 GW ett år tidigare. Förklaringen är ändrade subventioner till solceller från den spanska staten.

Spanien har dock fortfarande näst mest solceller i världen efter Tyskland som leder överlägset med en installerad effekt på 9,8 GW.

När det kommer till tillverkning ser dock solcellskartan annorlunda ut.

Enligt EUs sammanställning tillverkades det solceller med en samlad effekt på 11,5 GW under 2008 en ökning med 56 procent jämfört med ett år tidigare. Den snabbaste ökningen av produktionen sker i Kina och Taiwan där hälften av alla nya solceller tillverkas.

Några data för Sverige finns inte med i rapporten. Enligt Energimyndigheten är den installerade effekten från solceller i Sverige ungefär 10 MW.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt