Tyska stormen rasar vidare för Vattenfall

2009-11-23 14:30  

Vattenfalls dementerar uppgifterna i Expressen om att det tyska kärnkraftsavtalet inte kan sägas upp. Det femåriga avtalet innebär att Vattenfall tar hela ansvaret för en kärnkraftsolycka i Tyskland.

Tidningen Expressen visar i dagens tidning upp det ”hemliga” avtal som Vattenfall skrev den 19 juni 2009 med sitt tyska dotterbolag om skadeståndsansvaret vid en eventuell kärnkraftsolycka.

Se kopia av avtalet här.

Avtalet gäller i fem år och går inte att säga upp, hävdar Expressen som låtit affärsjuristen Thomas Ekenberg titta på det.

Men det stämmer inte svarar Vattenfall.

- Det är ett internt koncernavtal mellan Vattenfall AB och det helägda bolaget Vattenfall Europé AB. Avtalet kan därmed säga upp när som helst efter överenskommelse mellan de båda parterna.

Vattenfall hävdar att det är ett standardavtal för att kunna överföra pengar mellan bolag i tyska koncerner.

- Detta avtal har upprättats helt utan koppling till de kärnkraftsverk i Tyskland som Vattenfall AB äger tillsammans med Eon, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande på måndagen.

Först hände ingenting...
Avtalet uppmärksammades först av Svenska Dagbladets energireporter som i september skrev att Vattenfalls skadeståndsskyldighet är utan tak vid en kärnkraftsolycka vid något av Vattenfalls två tyska kärnkraftverk.

I Sverige är kärnkraftsbolagen bara skadeståndsskyldiga upp till 3,3 miljarder kronor, sedan tar staten vid. Men så är det inte Tyskland.

Då blev det ingen debatt om saken.

...sedan öppnade TV4 kranen
Men när TV4 för två veckor sedan grävde fram avtalet och hävdade att Vattenfalls företagsledning pantsatt hela bolaget inklusive alla vattenfalls- och kärnkraftverk i Sverige, blev det liv i luckan och en affär på högsta politiska nivå.

Näringsminister Maud Olofsson trängdes upp mot väggen av sina politiska motståndare och hade uppenbara problem att försvara sig.

Ena stunden kände hon inte till avtalet, andra stunden hade hon full kontroll över det – men att Vattenfalls ledning inte förstod konsekvenserna.

Avtalet har nu blivit ett hett politiskt sprängstoff där oppositionen ser en möjlighet att komma åt näringsministern.

Dementimaskinen gick igång
Samtidigt svettas Vattenfalls pressavdelning under tyngden av alla de anklagelser om miljöskandaler och kärnkrafsaffärer som haglar över företaget.

Efter att TV4 den 10 november avslöjade att Vattenfalls ledning hade planer på att sälja sitt svenska elnät för att finansiera investeringar i brittisk kärnkraft har dementimaskinen på Vattenfall gått varm.

10 november 23:56– Vattenfall dementerar uppgifterna om elnätsförsäljningen.

11 november 98:13– Nordenchefen Hans von Uthmann lämnar Vattenfall, en affär som pressen kopplar till elnätsaffären.

11 november 22:51- Vattenfalls ordförande Lars Westerberg tillbakavisar bestämt att koncernens vd Lars G Josefsson skulle ha gått bakom ryggen på ägaren och styrelsen. ”Det gränsar till förtal och ärekränkning”.

12 november 09:10– Vattenfalls vdLars G Josefsson gör en pudel i en debattartikel i DN:”Vattenfall har försatt sig i en förtroendekris. Vi är medvetna om det och känner ödmjukhet inför våra yttersta uppdragsgivare svenska folket för att återskapa detta förtroende.”

12 november 23:22– Vattenfall dementerar att Lars G Josefsson skulle ha pantsatt hela bolaget.”Det finns ingen som helst grund för det påståendet.”

13 november 10:23 – Vattenfall dementerar uppgifter om styrelsemöte. ”Inget styrelsemöte, vare sig inplanerat eller extra, hålls idag eller planeras inom den närmaste tiden på grund av påståenden om företaget som cirkulerat de senaste dagarna.”

16 november 08:15 - Lars G Josefssons efterträdare utsedd - Øystein Løseth tillträder som vd före sommaren 2010.

19 november 13:42– Miljardinvesteringar i Vattenfalls regionnät ska säkra vindkraftsutbyggnaden.

23 november 11:23– Vattenfalls avtal kan sägas upp.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt