Energi

Tyska staten vill rädda gasjätten Uniper

Gaspriserna sänker Uniper. Arkivbild. Foto: Stefan Sauer/AP/TT

Den tyska gasjätten Uniper har hamnat i riktigt djupa svårigheter. Nu har den tyska regeringen godkänt ett förslag om ett jättelikt räddningspaket.

Publicerad

Uniper, som är en av de största importörerna av rysk gas, har fått stora ekonomiska problem då gaspriserna stiger och företaget får svårt att ta ut kostnadsökningarna av kunderna.

Unipers aktie rasade kraftigt på måndagen, hela 28 procent, efter att det blivit känt att Uniper diskuterar med den tyska staten om ett räddningspaket.

Det handlar om hela 9,4 miljarder euro (drygt 101 miljarder kronor).

Gaskris kan skapa kollaps

Tysklands energiminister Robert Habeck har varnat för att gaskrisen kan skapa en kollaps i marknaden som liknar Lehmankonkursen under finanskrisen. Därför förbereder nu den tyska regeringen lagstiftning som medger stöd till energibolag. Analytiker uppskattar att de minskade gasleveranserna till tyska energibolag kostar Uniper minst 30 miljoner per dag.

Nu har den tyska regeringen godkänt ett lagförslag som senare i veckan ska läggas fram för beslut i förbundsdagen.

Uniper är mest kritiskt just nu för den tyska regeringen, men även tysk ekonomi i stort påverkas av de stigande energipriserna. Habeck har varnat för att det kan bli värre.

Äger andelar i svensk kärnkraft

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz signalerade i helgen att de ekonomiska verktyg som skapades under pandemin för att rädda flygbolaget Lufthansa nu kan användas för att rädda energibolag. Tyskland gav då lån, gick in som ägare samtidigt som aktieutdelning och bonusar förbjöds.

Uniper äger andelar i svensk kärnkraft. Enligt Unipers hemsida är bolaget majoritetsägare i OKG Oskarshamn och minoritetsägare i Ringhals och Forsmark. Uniper äger också det nedlagda Barsebäcksverket som nu håller på att rivas.