Tyska solpriset gick till svenska Absolicon

2011-06-14 14:03  
Joakim Byström Foto: Kristofer Lonna

Det gick bra för Joakim Byströms och hans hybridsolfångare X10 PVT på solmässan i Tyskland i helgen. Han vann priset Intersolar Award i en av de tre tävlingklasserna!

– Vi har arbetat hårt under många år, detta är vårt internationella genombrott, säger Joakim Byström, vd för Härnösandsföretaget Absolicon Solar Concentrator, på sin hemsida.

Absolicons solfångare genererar både el och värme samtidigt och är utvecklad för stora byggnader som hotell, sjukhus och industrier – en marknad som växer snabbt i Europa och övriga världen. 

– Vi blev mycket hedrade när vi fick reda på att vi var nominerade. Att vinna priset här på plats känns fantastiskt och vi har fått stor uppmärksamhet för vår unika solfångare, säger Joakim Byström.

Juryns motivering var att Absolicons hybridsystem är det första solcellssystemet som prioriterar produktion av värme och att den tekniken kommer att ge bättre ekonomi för kunderna än separata solcells- och solvärmesystem.

Absolicons halveliptiska, spegelblanka solfångare skickar koncentrerat solljus till de små solcellerna i centrum av solfångare. Samtidigt som solcellerna omvandlar solljuset till elektricitet tar man vara på värmen som alstras och leder det vidare ut i fastighetens värmesystem eller kommunens fjärrvärmenät.

Den första anläggningen i Sverige finns i Absolicons hemstad Härnösand. Annars är det Spanien och Tyskland som är Absolicons huvudmarknader.

Intersolar Award 2011

Det är den tyska branschföreningen för solteknikindustrin BSW Solar som i samband med Intersolarmässan i München står bakom priset Intersolar Award.

Priset delas ut i tre klasser - photovoltaic (solceller), solar thermal technology (solvärmeteknik) och PV produktion technology (produktionsteknik för solceller).

I solcellsklassen fick följade tre bolag pris: Autarcon, Belectric Drive, Aluminum Feron - samtliga från Tyskland.

I solvärmeklassen fick följade bolag pris: Absolicon Solar Concentrator från Sverige, Dr Vetter från Tyskland och Savo-Solar från Finland som delade tredjepriset med Hydro Aluminium Precision Tubing från Danmark. 

I produktionsteknikklassen fick tre tyska företag pris: Decker Anlagenbau, Manz Automation och Nanofocus.
 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt