Tyska avfallslager läcker

2007-11-15 10:22  

Saltgruvor i Tyskland, som lagrar farligt avfall, läcker och kan tvingas tömmas. Ledningen för saltgruvan i Asse nära Hannover medger att det varje dag läcker in så mycket vatten att gruvan förmodligen måste tömmas på det lagrade avfallet inom kort.

Att tömma gruvan i Asse på avfallet från bland annat termiska processer, filterkakor och slam från industriprocesser tror ledningen kommer att kosta drygt 20 miljarder kronor och ta ett kvarts sekel.

Läckaget i Asse har pågått i tjugo år och marknivån över gruvorterna har sjunkit fem meter. Detta kan ha orsakat sprickbildningar, där vatten kunnat sippra in.

I Tyskland finns sammanlagt ett 15-tal saltgruvor där farligt avfall lagras. Lågaktivt avfall från kärnkraften har lagrats i både Asse och i saltgruvan Gorleben, som tidigt pekades ut som en tänkbar slutförvaringsplats för använt kärnbränsle. Man trodde att saltavlagringar var de mest effektiva barriärerna som förhindrar vatten att tränga in och gaser och vätskor att tränga ut, enligt branschtidningen Avfall och Miljö.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt