Tysk elexport slår rekord

2012-11-12 12:03  
Tyskland har aldrig exporterat så mycket el som under årets tre första kvartal. Under motsvarande period i fjol var Tyskland beroende av import.

Trots avstängda kärnkraftverk har Tyskland aldrig exporterat så mycket el som nu. Men grannländerna i öst har tröttnat på att ta emot vindkraftsel från Tyskland.

Efter Fukushimakatastrofen stängdes åtta tyska kärnkraftverk. Till 2022 ska de övriga nio med en effekt på totalt 12 GW också avvecklas. Det som en del i den stora energiomställning som Tyskland genomgår och som kallas Energiewende.

Omställningen till förnybar energi går snabbare än förväntat. Det tack vare förmånliga subventioner och sjunkande priser på framförallt solceller.

När det är solig och blåser producerar Tyskland mer el än vad landet gör av med och överskottet exporteras till grannländerna.

Under de tre första kvartalen i år har Tyskland exporterat mer el än någonsin tidigare, totalt 12,3 TWh, rapporterar Manager Magazin.

Exporten går främst till Holland där kraftverk periodvis kan stängas av för att ersättas med billig, grön importel från Tyskland.

Ett ytterligare skäl till överskottet är att Tyskland måste hålla igång kol- och gaskraftverk som baskraft för att kunna möta efterfrågan på el om det slutar blåsa och solen går i moln.

Alla Tysklands grannländer är dock inte lika glada över utvecklingen. Flera länder i Östeuropa överväger nu åtgärder för att kunna stänga sina gränser för elimport från Tyskland när det blåser som mest, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Det tjeckiska nätbolaget CEPS planerar att installera brytare vid gränsen för att kunna stoppa importen som annars leder till överbelastningar i det tjeckiska nätet.

-I Tyskland finns medvetande om problemet men det saknas politisk vilja att lösa det efter som det är väldigt kostsamt, säger Pavel Solc, landets vice industri- och handelsminister till Bloomberg.

Det tyska nätet belastas till bristningsgränsen av den exploderande mängden vind- och solkraftsel. Enligt den senaste nätplanen behövs 2800 kilometer nya elledningar fram till 2022. Dessutom måste 4400 kilometer ledning uppgraderas och moderniseras. Kostnaderna uppgår till närmare 200 miljarder kronor.

I planen ingår fyra nya så kallade elmotorvägar - Stromautobahns - från norra till södra Tyskland. När det i dag är fullt i de tyska näten tar den i stället vägen genom Tjeckien och Polen.

Under vintern är Tyskland dessutom beroende av import från bland annat pumpkraftverk i Österrike. Även denna el tar omvägen om Tjeckien, Polen, Slovakien och Ungern,

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt