Tvärnit för Danmarks satsning på bioetanol

2012-02-07 23:00  
Danske engergiministern Martin Lidegaard drog tillbaka alla löften om stöd till etanoltillverkning efter en kritisk forskningsrapport. Foto: Scanpix

Danmark var på väg att ta täten i etanolracet, då en kritisk forskarrapport fick regeringen att dra i nödbromsen.

Det danska receptet för tillverkning av andra generationens bioetanol blev för dyrt och ineffektivt. Det är bättre att satsa på metanol och DME, hävdade forskarna, och fick regeringen med sig

Dagens bioetanol tillverkas i stor skala av sockerrör, vete och andra matprodukter. Sådant finns inte i tillräcklig mängd för att ersätta dagens biobränslen. Forskare har därför länge arbetat med olika metoder för att utvinna etanol ur halm och skogsrester, till det som kallas andra generationens bioetanol.

Danmark, med två stora enzymtillverkare och den statliga energijätten Dong i spetsen, har på några år byggt upp en ledande position på området.

I augusti beslöt Dong och tre andra företag att satsa 2,5 miljarder danska kronor på världens största fabrik för tillverkning av andra generationens bioetanol. Fabriken skulle ingå i ett energikombinat utanför Holstebro och vara en uppföljare till den stora försöksanläggningen i Kalundborg.

Problemet med andra generationens etanol var att de här anläggningarna skulle tillverka ganska små volymer, även om processerna höll det man lovade. Försöksanläggningen sägs ha en kapacitet på drygt 5 000 kubikmeter per år och den planerade fabriken tio gånger så mycket. I Sverige går det åt runt 300 000 kubikmeter etanol bara i form av E85.

Det är dock oklart om den befintliga försöksanläggningen kom upp i några 5 000 kubikmeter. 2010, det första året, tillverkades 162 kubikmeter och för 2011 har inga siffror offentliggjorts.

Andra generationens bioetanol är också dyr. Enligt Dong kostar den 4 kronor mer per liter att tillverka än första generationens bioetanol, och den ”2G-biobensin” som Statoil tillhandahållit på ett antal mackar är 14 öre dyrare per liter än bensin med låg­inblandad vanlig etanol.

I november kom så rapporten från 24 forskare som fått i uppdrag att visa hur Danmark ska bli fritt från fossila bränslen till år 2050.

– Släpp satsningen på andra generationens etanol. Vägen går via förgasning till metanol och DME, det är ett mycket effektivare sätt att få ut energin ur skogsrester och halm, ansåg forskarna. Regeringen lyssnade och drog omedelbart tillbaka alla löften om stöd till etanoltillverkning.

– Produktion av andra generationens bioetanol blir helt enkelt för dyrt, sa energiministern Martin Lidegaard, när han hade läst rapporten.

Den stora andra generationens bioetanolfabrik i Holstebro ser ut att inte bli av. Dong sätter också försöksanläggningen i Kalundborg på sparlåga, även om man tänker fortsätta att utveckla tekniken. En planerad fabrik för första generationens bioetanol i Grenå för 1,4 miljarder ska byggas och tillverka 170 000 kubikmeter om året.

– Vi ska använda beprövad teknik och har aldrig räknat med statligt stöd, säger Niels Ejner Rytter, en av lantbrukarna bakom Grenåfabriken.

Någon tillverkning av metanol och DME finns ännu inte i Danmark, men flera projekt räknar med att dra i gång under 2012.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt