Två ton solceller stulna

2014-10-29 14:52  
Sveriges första solcellspark med effekten 1 MW invigdes tidigare i år i Västerås. Inom kort skulle Arvikas anläggning i samma storleksklass ha invigts. Men parken drabbades av inbrott. Foto: Holger Ellgard /Wikimedia

Den nya solcellsparken i Arvika drabbades av inbrott i helgen. 137 solcellspaneler stals.

137 solcellspaneler stals ur den nya solkraftsparken i Mosseberg utanför Arvika i helgen. Det uppger Polisen i Värmland. Gärningsmännen tog sig in på området genom att klippa upp ett staket. De stulna panelerna väger tillsammans mer än två ton och är värda över 300 000 kronor.

Bygget av solcellsparken, som kallas Mega-sol, startade i augusti av det kommunägda energibolaget Arvika Kraft. Invigningen skulle ske snart.

Parkens sammanlagda installerade effekt är 1040 kW, när alla paneler är på plats. Det gör anläggningen ungefär lika stor som solcellsparken i Västerås, som invigdes i februari och blev först med att spränga 1 MW-gränsen i Sverige.

Arvikaparkens beräknade produktionen beräknas uppgå till 927 000 kilowattimmar per år, enligt kommunen.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt