Två svenskar i världstoppen för bioenergi

2008-12-30 13:02  

Av världens 50 hetaste bioenergiföretag är två svenska - Taurus Energy och Sekab.<br></br> - Vi är absolut i framkant när det gäller att omvandla cellulosa till etanol, säger Sekabs vd Per Carstedt.

Det är den amerikanska tidningen Biofuels Digest som rankat de 50 mest intressanta och lovande bioenergiföretagen i världen.

Biofuels Digest-panelen har utgått från företagens prestationer och vilka innovationer som företagen har lyckats med under 2008.

Ju mer unik verksamheten är, desto bättre. Samma sak gäller för hur mycket publicitet företaget lyckas skapa, enligt panelen.

Hur ekonomin ser ut är också väsentligt och även hur nära kommersialisering företaget är.

De två svenska företagenTaurus Energy ochSekabhamnar på 30:e respektive 39:e plats. Båda företagen utvecklar etanol ur skogs- och jordbruksavfall.

Förutom att Sekab håller sig i framkanten när det gäller att utveckla etanol ur cellulosa nämner Per Carstedt ytterligare två viktiga faktorer som ger en bra placering.

- Vi har också visat hur man kan ställa om ett helt system till etanol. Dessutom jobbar vi internationellt med bland andra Brasilien för att framställa etanol ur sockerrör i Afrika.

I första rundan i Biofuels Digests rankning fanns runt 500 företag med men endast 50 kvalificerade sig till den slutgiltiga listan.

17 av dessa 50 företag utvecklar etanol från cellulosa, 9 tillverkar biobränsle ur avfall och 9 utvecklar processer för att kunna utvinna energi ur alger.

Coskatas billiga etanol tog priser
Klar etta på listan är amerikanskaCoskata i Pittsburg Pennsylvania.

Coskata tillverkar etanol av i stort sett vad som helst - till ett pris som ligger långt under vad andra företag måste ha.

I början av 2009 planerar Coskata att ha en demonstrationsanläggning igång och två år senare ska en kommersiell fabrik producera cirka 200 000 kubikmeter etanol per år.

Detta är en viktig faktor som ligger till grund för ettaplaceringen, en annan att företaget som mål har ett pris för etanolen på 2,10 kronor per liter.

En ytterligare orsak till guldplaceringen är att både biljätten GM och det heta riskkapitalbolaget Khosla Ventures investerar pengar i Coskata.

För tvåanSapphire Energy i San Diego var testet att låta Continental Airlines använda företagets alger som bränsle en nyckelfaktor för andraplaceringen. Bill Gates tillhör dem som investerar i Sapphire Energy.

Världens 50 hetaste bioenergiföretag

1. Coskata
2. Sapphire Energy
3. Virent Energy Systems
4. POET
5. Range Fuels

6. Solazyme
7. Amyris Biotechnologies
8. Mascoma
9. DuPont Danisco
10. UOP

11. ZeaChem
12. Aquaflow Bionomic
13. Bluefire Ethanol
14. Novozymes
15. Qteros

16. Petrobras
17. Cobalt Biofuels
18. Iogen
19. Synthetic Genomics
20. Abengoa Energy

21. KL Energy
22. INEOS
23. GreenFuel
24. Vital Renewable Energy
25. LS9

26. Raven Biofuels
27. Gevo
28. St.1 Biofuels Oy
29. Primafuel
30. Taurus Energy

31. Ceres
32. Syngenta
33. Aurora Biofuels
34. Bionavitas
35. Algenol

36. Verenium
37. Simply Green
38. Carbon Green
39. SEKAB
40. Osage Bioenergy

41. Dynamotive
42. Sustainable Power
43. ETH Bioenergia
44. Choren
45. Origin Oil

46. Propel Fuels
47. GEM Biofuels
48. Lake Erie Biofuels
49. Cavitation Technologies
50. Lotus/Jaguar - Omnivore

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt