Två solstormar hotar elen i miljontals hem

2015-06-25 09:31  
Fakta om solstormar (klicka för större grafik). Grafik: Jonas Askergren

Två solstormar väcker oro i Nordamerika.

De befaras slå ut strömmen för miljontals hem, men svenska forskare är mindre bekymrade.

– De får oss inte att hoppa högt än så länge, säger solforskaren Peter Wintoft.

Solstormar orsakas av utbrott i solens atmosfär då moln av strålning, partiklar och magnetfält kastas mot jorden. Det kan störa elektronik, elsystem och kommunikationsnät. Enligt nyhetsbyrån Reuters är det nu ovanligt starka solstormar som stör kraftnät i USA och Kanada.

Kanadensarna är oroliga för att de ska drabbas av lika omfattande skador som vid solstormen 1989. På bara 93 sekunder slogs strömmen ut för sex miljoner invånare under nio timmar i provinsen Quebec. Peter Wintoft tror att oron på andra sidan Atlanten mycket beror på att de historiskt sett drabbats hårt av solstormar.

– Vi har sett störningar på jordens magnetfält, men de har inte varit stora nu. Det som då drabbade Quebec var ett helt annat utbrott, mycket större och kraftigare. Då brann en hel transformator upp och störningarna rörde sig söderut och kunde ha nått New York om de inte hade lyckats hindra det, säger han.

Peter Wintoft och kollegorna på Institutet för rymdfysik vid Lunds universitet har följt de två stormarna. Han säger att de har tagit för lång tid på sig att ta sig hit för att de ska bedömas som riktigt farliga. Nu har det tagit dem mer än ett dygn att nå jorden, de största utbrotten har kommit hit på bara 14 timmar.

Även Sverige har drabbats av solstormar. I mars i år kopplades en transformatorstation i Östersund ur på grund av ett kraftigt utbrott. 2003 blev 50 000 Malmöbor utan ström i en timme när en hel ledning slogs ut och 1921 sattes en telegrafstation i Karlstad i brand.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Solstormar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt