Två etanolprojekt i malpåse idag

2008-02-07 13:14  

Den planerade etanolfabriken i Härnösand blir inte av. Inte heller projektet i Vilhelmina kan starta. De höga spannmålspriserna omöjliggör projekten.

- När vi började projektet våren 2006 låg spannmålspriset på strax under kronan. Nu är det uppe i 2.30, säger Bengt-Ove Högström, initiativtagare till Härnösandsprojektet.

För att projektet skulle kunna ge ett positivt resultat hade intressenterna, SCA, Skanska, Preem, Härnösands energi och Hofsjorden räknat med ett pris på högst 1.60.

Spannmålspriserna är dock inte den enda orsaken till att projektet nu läggs ned.

- Den mest avgörande faktorn är att EU har beslutat godta lägre tullar för import av brasiliansk etanol till Sverige, säger Bengt-Ove Högström.

Det gör att svenska producenter får svårt att konkurrera på marknaden.

Projektet i Vilhelmina, som också läggs ned, planerade en produktion av 60 000 kubikmeter etanol per år. Råvaran här skulle vara grot, alltså ved från grenar och trädtoppar. Även i detta projekt var SCA intressent tillsammans med Vilhelmina kommun och EON, skriver ATL Nyheter.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt