Turboteknik för elnät på topplista

2011-01-26 10:25  

En rad tekniska lösningar som ger en "turbo-effekt" i befintliga växelströmsnät har utnämnts till en av årtiondets bästa tekniker. Svenska ABB tillhör de främsta på det här området.

Det är tidningen Spectrum, som ges ut av den internationella ingenjörsorganisationen IEEE, som nyligen har korat "Top 11 technologies of the decade".

Här utnämns FACTS (Flexible AC Transmission Systems) till en av årtiondets bästa tekniker, med motiveringen att FACTS gör smarta elnät smarta. ABB nämns i artikeln för sitt arbete med FACTS-teknik och Claes Rytoft, teknikchef på ABB:s Power System division säger att "Kraftelektronik är nyckeltekniken för framtidens elnät".

Spectrum skriver bl.a. att FACTS-teknik sparar energi genom maximera kraftöverföring och minimera förluster. De nämner även att man genom FACTS-teknik kan integrera förnyelsebara källor, som vind- och solkraft i elnät.

Andra tekniker på Spectrums lista är smartphones, sociala nätverk, IP-telefoni och LED-belysning.

FOTNOT: Institute of Electrical & Electronics engineers (IEEE) är en sammanslutning av över 360 000 tekniker från hela världen.

Här finns listan: http://spectrum.ieee.org/static/special-report-top-11-technologies-of-the-decade

Jonas Hållén

Mer om: Factsteknik ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt