Tuffa tester för enorma rotorblad

2011-04-05 14:21  
Här ska rotorbladen plågas. Foto: Fraunhoferinstitutet

Hur vet man om ett 90 meter långt rotorblad står pall för maxlasten? En testrigg i mastodontformat ska ge svaret.

(Uppdaterad) Inom tio år kan vindkraftsverk till havs få rotorblad på upp till 90 meter. Innan dess måste prototyperna testas och certifieras.

Därför inviger Fraunhoferinstitutet till sommaren en ny testanläggning i jätteformat i tyska Bremerhaven. Här ska 90 meter långa rotorblad monteras fast i ett vridbart fäste som väger tusen ton, tillverkat av stål och armerad betong.

Hydrauliska cylindrar kan sedan vrida fästet i en riktning medan bladet pressas åt motsatt håll med hjälp av starka vajrar fastsatta i andra cylindrar i golvet. Att böja bladet ska därmed bli lika lätt som att böja ett grässtrå med fingret, hävdar forskarna.

Tanken är att man på så vis ska kunna säkerställa att konstruktörerna har räknat rätt och att bladet klarar den maxlast den är specificerad för.

Den nya anläggningen ska även simulera de stora cykliska krafter som rotorbladet utsätts för när det drivs runt av vinden. Exempelvis genom att växelvis pressa på och dra i bladet.

En fullständig testomgång av såväl extremlast som uthållighet ska under fyra månader utsätta bladet för samma påfrestningar som det normalt sett upplever under 20 år i normal drift.

Intresset för anläggningen tycks vara stort.

- Vi är redan fullbokade de närmaste tolv månaderna, säger testledaren Falko Bürkner i ett uttalande.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt