Energi

Tryckvågor ska ge billig fusionskraft

Tryckvågor som alstras av ljudet från 220 kolvar som samtidigt slår i en reaktor ska ge bilig fusionskraft.

En kanadensisk uppstickare i fusionsbranschen kammade nyligen hem dryga 60 miljoner kronor i riskkapital. Målet är billig fusionskraft med hjälp av ljudvågor.

Publicerad

Med de färska pengarna i ryggen drar det kanadensiska riskkapitalföretaget General Fusion igång arbetet med att bygga en testreaktor där fusion åstadkoms med en hittills oprövad teknik. Går det vägen blir nästa steg en reaktor på 100 megawatt som kan anslutas till kraftnätet. Allt på nio år. Det är snabba puckar i en bransch där arbetet med Iter, den internationella experimentanläggningen för fusionskraft, startade år 1985 och beräknas vara klart år 2016 .

Men det är inte tidsaspekten som är det mest anmärkningsvärda, utan prislappen. Om kostnaden för Iter beräknas till 100 miljarder kronor uppges den nya tekniken kunna realisera drömmen om den rena energin för 3,5 miljarder kronor. Knepet uppges vara extremt synkroniserade ljudvågor, alstrade av 220 datorstyrda kolvar som slår på en sfär fylld med en flytande blandning av litium och bly. Ljudvågorna träffar ett plasma som skapats i mitten av en kavitet som bildas när den smälta metallen snurras runt. Kraften i ljudvågorna får plasmat, som består av väteisotoperna deutrium och tritium, att slås ihop till helium. Vid fusionen frigörs en skur av energirika neutroner som fångas upp av den flytande metallen, vars temperatur skjuter i höjden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här