Tryckluftslagring testades för gröna stadsdelen

2016-11-22 13:55  

Inför bygget av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm undersöktes möjligheten att lagra energi genom att komprimera luft i underjordiska bergrum. ”Rent tekniskt hade det varit en bra lösning”, säger Magnus Lindén på Sweco.

Energilagring med hjälp av tryckluft innebär att överskottsel från förnybara källor kan användas för att komprimera luft som pressas ner i underjordiska hålrum. När el sedan behövs igen släpps luften ut via en turbin.

I dagsläget finns enbart ett fåtal sådana anläggningar i världen. Men när Norra Djurgårdsstaden skulle byggas i Stockholm utredde Swecos seniorkonsult Magnus Lindén möjligheten att lagra komprimerad luft i gamla bergrum under markytan.

– Vi lyckades hitta ritningar för 140 000 kubikmeter bergrum i området. Man skulle kunna toktanka dem med hjälp av vindkraftsel under natten och få ut 300 MWh på dagtid, berättar han.

Läs mer:

Läs mer: Sju hetaste sätten att lagra energi

Problemet med tryckluftstekniken är att stora energiförluster görs i form av värme när luften komprimeras. Därför är verkningsgraden låg, runt 40–50 procent.

I den nya generationens tryckluftsteknik försöker man återvinna spillvärmen. Stora förhoppningar sattes till den tyska demonstrationsanläggningen Adele, där värmen skulle användas för att öka effektiviteten. Målet var en verkningsgrad på 70 procent.

Men planerna på anläggningen lades i malpåse 2013 på grund av marknadsförutsättningarna.

Den tyska energikoncernen RWE fortsätter dock ett forskningsprojekt med bland andra GE och Fraunhoferinsitutet för att försöka utveckla tekniken.

Läs mer:

Läs mer: Baylan: Globalt krävs det energilager

I Norra Djurgårdsstaden hade Magnus Lindén tanken att tryckluftslagret skulle kunna kopplas ihop med fjärrvärmeverket, så att spillvärmen kunde göra nytta där. Men det blev aldrig någon tryckluftslagring under stadsdelen.

– Det fanns mycket kvar att fundera på, som hur man tätar bergrummen på ett bra sätt, säger Magnus Lindén.

Fortum, som beställde rapporten, gick inte vidare med tanken på att lagra komprimerad luft.

– Det var en intressant lösning rent tekniskt, men vi kunde konstatera att det skulle vara i princip omöjligt att få den ekonomiskt hållbar, säger Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum Sverige.

Linda Nohrstedt

Mer om: Energilagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt