Tre orter kan bli först med ”power-to-gas”

2015-05-13 05:33  
I Werlte i norra Tyskland driver biltillverkaren Audi en anläggning för att tillverka metan med hjälp av överskottsel från vindkraft. Foto: Audi

Sverige kan få en första anläggning för ”power-to-gas" där överskottsel från vindkraft används för att spjälka vatten till vätgas. Förutsättningarna på tre orter har kartlagts i en ny rapport.

I en ny studie har konsultföretaget ÅF kartlagt förutsättningarna för att bygga en första svensk ”power-to-gas”-anläggning. Tre kommuner har granskats: Gotland, Falkenberg och Piteå.

Av rapporten framgår att förutsättningar finns i alla tre kommunerna. De har stora planer på att bygga ut vindkraften och att öka användningen av biodrivmedel.

Gotland har redan i dag ett överskott av vindkraft under enskilda timmar. I ett första steg skulle en elektrolysör på 2 MW som spjälkar vatten till vätgas kunna installeras på Brogas biogasanläggning i Visby. På längre sikt skulle en anläggning kunna byggas vid Cementas fabrik i Slite. Avskiljd koldioxid från cementtillverkningen skulle då kunna reagera med vätgasen och bilda metan i ett separat processteg.

I Falkenberg föreslås att elektrolysören placeras i anslutning till en planerad vätgasmack vid E6:an. Eventuellt överskott kan matas in i naturgasnätet.

I Piteå skulle den byggas i anslutning till forskningsanläggningarna hos sp ETC och LTU Green Fuels. Målet är här att vätgasen ska användas för produktion av flytande biodrivmedel.

Studien har utförts på uppdrag av Swedegas och en rad andra organisationer.

För att en anläggning ska bli verklighet måste nu de olika kommunerna jobba vidare för att hitta parters och finansiering.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mer om: Gas Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt