Tre kärnkraftsinspektörer kontaminerade

2011-10-06 06:06  

En olycka i Belgien i tisdags där tre kärnkraftsinspektörer kontaminerades av plutonium klassas nu som en olycka av grad Ines 2.

Tre inspektörer - två från EU:s kärnenergiorgan Euroataom och en inspektör från FNs kärnenergiorgan IAEA - - fick radioaktivt plutonium över sig när en kontainer med en liten mängd kärnbränsleavfall välte.

Händelsen inträffade under under en inspektion i en belgisk anläggning i tisdags, varpå inspektörerna och flera rum kontaminerades.

Anläggningen ägs av det privata bolaget Belgopress, som erbjuder avfallshantering, i lokaler i Dessel.

Inspektörerna fördes genast till ett speciallaboratorium för extern dekontaminering. De preliminära undersökningarna visar att de fått låga doser radioaktivitet utanpå kroppen, och internt i kroppen beräknas de ha fått doser som understiger under dosgränsen 20 millisivert per 50 år.  Den biologiska halveringstiden är 200 år för plutonium.

IAEA klassade på onsdagen olyckan som en 2:a på den internationella Ines- skalan, för radiologiska olyckor (1- 7).

Ingen radioaktivitet uppges ha sluppit ut ur anläggningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL