”Tråkigt med egen sol-el”

2014-06-05 05:30  
Erik Brandsma producerar egen sol-el. Foto: Jörgen Appelgren

Erik Brandsma, generaldirektör för Energimyndigheten, tycker att Vattenfall ger låg ersättning för sol-el.

Energimyndighetens generaldirektör har själv har solceller därhemma. Han är inte nöjd med betalningen för den överskottsel han matar in på elnätet. Så här skriver Erik Brandsma @GDenergi i ett twitterinlägg med hashtaggen #gillaläget i förra veckan:

”Tråkigt med egen sol-el. Vattenfall betalar mig 6 öre och jag betalar vattenfall 24,8 öre + 19,2 öre överföring per levererat kW.”

Mia Nordström, @MiaNordstrom, affärsutvecklare på Vattenfall, svarar:

”Tom 8 juni erbjuder Vattenfall 10 % på solcellspaket och 1 kr extra utöver Nordpools spotpris.”

Erbjudandet gäller inte befintliga kunder som Erik Brandsma utan elhandelskunder som beställer solcellspaket senast 8 juni i år. Om ett knappt år övergår priset till ordinarie pris.

”Och därefter? Långsiktighet?” undrar Andreas Granbäck, @Passivhus, som också ger sig in i debatten.

Vattenfalls @MiaNordstrom replikerar: ”Tom 31/5 2015 därefter förväntas nya regler träda i kraft. Detta är bara början” och ”jag hoppas regeringen kan införa skatteavdraget på 60 öre/kWh så snart möjligt”.

Andreas Granbäck, @Passivhus, är inte lika sugen på en skatte­reduktion:

”Och själv hoppas jag på en regering som kan införa netto­debitering, inget deklarationsavdrag.”

Erik Brandsma tycker inte alltid att egen sol-el är tråkigt. Ett annat twitter-inlägg från förra veckan lyder: ”Kul. Min sol-el produktion i april och maj 2014 riktigt bra. Nästan lika bra som augusti 2013.” På det bifogade fotot ser den måntaliga produktionen ut att ligga på drygt 200 kWh för april och maj.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt