Toshiba kan få räkna ner kärnkraften

2011-04-15 10:04  

Toshiba kan tvingas revidera sina försäljningsprognoser för kärnenergi efter Fukushimakatastrofen.

Toshibas ordförande Norio Sasaki säger att företaget kan tvingas ompröva sin plan på att ta 39 order på nya kärnkraftreaktorer till 2015. Toshiba, som också äger Westinghouse, kan också tvingas revidera prognosen för försäljningsvärdet inom kärnenergisektorn.

Prognosen talar om en försäljning på motsvarande 75 miljarder kronor år 2015.

Men enligt nyhetstjänsten Kyodo understryker Sasaki att han tror att kärnkraften även framöver kommer att vara ett viktigt alternativ för att komma tillrätta med energibrist och miljöproblem.

När det gäller ansvarsfrågan kring händelserna vid Fukushima Daiichi, där Toshiba deltog i bygget av flera reaktorer tillsammans med General Electric säger Notio Sasaki att man ska ta hjälp av den erfarenhet som finns efter olyckan 1979 vid Three Mile Island i USA. Nedmonteringen av reaktorerna kan dock börja först om tidigast tio år, tillade han.

Håkan Abrahamson

Mer om: Toshiba Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt