Energi

Törstig hamburgare värsta vattenslukaren

En hamburgare är rena vattenslukaren. En 150 grams hamburgare har krävt hela 2.400 liter vatten innan den hamnat på restaurangen. Och den här dubbelmackan har dragit ännu mer. Foto: Colourbox
Stockholm Water Prize
John Antony Alla, vinnare av Stockholm Water Prize 2008.

Vill du värna världens vatten? Ät en tomat och en skiva bröd. Då har du bara förbrukat 53 liter vatten. Men äter du en hamburgare har du slösat med hela 2.400 liter vatten.

Publicerad

Ännu mer vatten får du på ditt samvete när du köper ett par läderskor, som drar totalt 8.000 liter vatten genom hela kedjan från uppfödningen av kon, som ger sitt skinn, till garvning och övriga industriprocesser.

Hamburgarens höga vattenförbrukning jämfört med andra livsmedel har också med den vattenkrävande uppfödningen av nötkreatur.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här