Energi

Torkar chips med överhettad ånga

Överhettad ånga är effektivare och energisnålare än varm luft för att torka produkter som potatischips och andra livsmedel visar ett forskningsprojekt.

Publicerad

Torkningsprocessen för vissa livsmedel som torkas med varmluft är så energikrävande att den i vissa fall svarar för 90 procent av energianvändningen i hela framställningsprocessen.

Nu har tyska Fraunhoferinstitutet IGB i Stuttgart tagit fram en metod att torka med överhettad ånga i stället för luft, och visat att torkningstiden kan reduceras med upp till 80 procent, och minska energiåtgången avsevärt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här