Tories vill ha inmatningslag

2010-03-26 12:43  

Några veckor kvar till valet. Då gör de konservativa i Storbritannien ett överraskande utspel: partiet föreslår en inmatningslag för förnybar energi.

I den nya rapporten Rebuilding Security går det konservativa partiet till hårt angrepp mot dagens brittiska motsvarighet till Sveriges gröna certifikat.

I stället vill partiet se samma system som i Tyskland, det vill säga en lag som garanterar alla som producerar el med vindkraftverk eller solceller en fast ersättning som ligger över marknadspriset.

- I jämförelse med de inmatningslagar (feed-in tariffs, red. anm) som används i andra länder är systemet med gröna certifikat dyrt, byråkratiskt och ger en oförutsägbar ström av intäkter, skriver partiet i sin energirapport.

I Storbritannien har utspelet väckt uppmärksamhet, eftersom det konservativa partiet traditionellt är motståndare till subventioner.

Å andra sidan ligger Storbritannien i botten bland de europeiska länderna när det gäller andelen förnybar energi. Greenpeace har kritiserat landet för att inte ens utnyttja en bråkdel av den potential som finns i inom gränserna.

Rebuilding Security innehåller förutom förslaget om en inmatningslag också ett förslag om att skapa en ”grön” investeringsbank för att få fart på investeringarna i förnybar energi.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt