Töjbara solceller ger superhuden kraft

2011-03-01 14:18  
En organisk transistor, som kan dras ut som ett dragspel, är grunden för den elektroniska huden. Foto: L. A. Cicero

Solceller som kan töjas 30 procent och ändå fortsätta att leverera ström. Det har amerikanska forskare lyckats få till. Nu ska de användas för att förse känselceller i elektronisk hud med el.

Forskare vid Stanfords university har redan tidigare utvecklat en sensor som är så känslig att den kan känna när en fluga landar. Eftersom sensorn är byggd med töjbar elektronik har den blivit känd under benämningen elektronisk hud, eller superhuden. Nu har forskarna tagit nästa  i utvecklingen och utvecklat töjbara solceller som ska förse hudens känselceller med ström.

Enligt professor Zhenen Bao, som leder forskargruppen, kan solcellerna töjas 30 procent i två riktningar, utan att förlora förmågan att leverera ström. När de sedan återtar sin ursprungliga form har varken funktion eller verkningsgrad påverkats.

Parallellt med utvecklingen av de töjbara solcellerna har känsligheten hos ”huden” ökat så att den nu även kan detektera kemiska och biologiska molekyler. Det är något som enligt forskarna kan komma väl till pass i framtida robotsystem där det räcker med en lätt berörning för att konstatera om en person har druckit alkohol eller är smittad av en viss sjukdom.

Basen i den elektroniska huden är en organisk transistor, tillverkad av en töjbar polymer och ett kolbaserat material.

De töjbara solcellerna beskrivs i det kommande numret av den vetenskapliga tidskriften Advanced Material.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt