Titta den rör sig!

2009-12-07 09:44  

Lagom till klimatmötet i Köpenhamn har Göteborgsföretaget Minesto fått elproduktion från sitt tidvattenkraftverk Deep Green verifererad av Chalmers och släppt en videofilm från bassängtesterna.

Minesto har tidigare visat en animerad film om hur ”undervattensdraken” Deep Green rör sig i tidvattnet och hur inströmningshastigheten till turbinen ökar tio gånger när tidvattnet träffar vingen och bildar lyftkraft.

Nu publicerar Minesto en film från de verkliga testerna i bassängen på Chalmers med en prototyp i skala 1:10.Se filmen här.

- Den praktiska verifieringen höjer kunskapsnivån och trovärdigheten för vår teknik, säger Minestos vd Anders Jansson.

Deep Green är konstruerad för att producera el av tidvattenströmmar med låg strömningshastighet. Draken är fästad vid havsbotten med en vajer och kontrolleras av ett roder så att den rör sig i en önskad bana.

Vingen, som rör sig över havsbotten, bär på en turbin, en generator och ett roder som styr vingen i prydliga åttor eller cirklar.

I vajern som håller fast vingen i havsbotten transporteras den ström som genereras.

Finessen är att vattnets strömningshastighet vid turbinen kan bli tio gånger högre jämfört med stillastående kraftverk och elproduktionen därmed tusen gånger högre, enligt Minesto.

– Det gör det möjligt att utnyttja långsamt strömmande vatten. Vi fördubblar marknaden för tidvattenel, säger Anders Jansson till Ny Teknik.

Kraftverken, som klarar sig utan växellåda, är små och lätta med ett vingspann på cirka 12 meter. De ska kunna ge 0,5 Megawatt vardera.

– Elen blir billig, kostnaden per kilowattimme kan jämföras med landbaserad vindkraft, säger Anders Jansson

Poängen med tidvattenkraft är att den ger ett förutsägbart och jämnt flöde av elektricitet till skillnad från vanlig vågkraft eller vindkraft.

I Storbritannien räknar man med att tidvattenkraft ska kunna svara för 10-15 procent av energiförsörjningen i framtiden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt