Tinande tundra en tickande metangasbomb

2008-12-01 07:30  

Miljödebattörerna Bo Ekman, Johan Rockströmo ch Anders Wijkman ringer i varningsklockan inför FN:s klimatmöte i polska Poznan i dag. Klimathotet värre än väntat, hävdar de i en ny bok i dag.

Tinande tundra i Sibirien, Alaska och till och med i skandinaviska Lappland är en tickande metangasbomb som kommer att tvinga ned industiländernas koldioxidutsläppen till noll.

- Nya forskarrapporter visar på metanutsläpp som ligger upp emot hundra gånger normala förhållanden. Det finns motsvarande 10 gånger ett års totala utsläpp av växhusgaser bundna under permafrosten, skriver Bo Ekman, Anders Wijkman och Johan Rockströmi en debattartikel i DN.

Senare i dag kommer de att presentera sin nya bok ”Grasping the climate crisis – a provocation from the Tällberg Foundation”.

- Om töandet fortsätter har vi att göra med en tidsinställd metanbomb. Därtill kommer den metangas som är infrusen på havsbottnar i norra Atlanten och Ishavet, skriver de.

Kyotoavtalet tandlöst
De sätter likheter mellan denna ”metanbomb” och kraschen för investmentbanken Lehman Brothers tidigare i höstas – en händelse som rubbade hela det globala finanssystemet; en tipping point.

De anser att det nuvarande Kyotoavtalet, som reglerar utsläppen av växhusgaser för ett antal industriländer, inte haft effekt.

De vill ha hårdare tag och fastställa ett mål för reduktion av de globala växthusgasutsläppen till 2050 på 90 procent.

Det skulle innebära att industriländerna går ned till noll.

Bo Ekman är grundare av Tällbergstiftelsen som är en internationell ”think tank” för frågor om samhälle och näringsliv. Europaparlamentarikern Anders Wijkman är vice ordförande i Tällbergstiftelsen och Johan Rockström, som är professor och vd i Stockholm Environment Institute, är ledamot i Tällbergstyrelsen.

Carlgren skickar svensk delegation
FN:s klimatmöte i Poznan startar i dag och avslutas den 12 december.

Det ska lägga grunden för arbetet med de internationella klimatförhandlingarna fram till och med den globala klimatkonferensen i Köpenhamn i höst när Sverige är EU-ordförandeland.

Sverige blir då ansvarigt för attförhandla för EUi översynen av Kyotoprotokollet, som förfaller 2012.

Miljöminister Andreas Carlgren har skickat en svensk delegation på 45 personer till Poznan. Den 11 december kommer Sverige att ett rundabordssamtal med utvalda ministrar från deltagande länder.

Läs här Andreas Carlgrens presentation av uppgifterna för FN-mötet i Poznan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt