Energi

Tim-mätning ska göra elkunder aktivare

Exempel på en effekttopp.Informationen är hämtad på www.nordpoolspot.com och visar priset för el under måndagen den 20 februari. Priset är beräknat i euro/MWh och visar också skillnaderna i de fyra elområdena.

Ett elpris som matchar elmarknadsbörsen, Nordpools priser, är vad regeringen önskar som alternativ när man nu vill göra det möjligt för kunder att mäta sin elförbrukning timme för timme.

Publicerad

Mätningarna handlar inte om realtidsmätningar utan om möjligheten att kunna få sin elförbrukning timvis mätt och redovisad i fakturan. Elhandelsföretagen kommer att informera om kommande dygnets kostnader vilket är möjligt eftersom priserna på elmarknadsbörsen, Nordpool, sätts dagen innan. Konsumenter har då möjligheten att använda elen när den är som billigast.

Svensk Energi, som representerar en majoritet av de svenska energibolagen, vill se en tidsdispens för vissa företag som de inte tror har möjlighet att uppfylla kravet att ha tekniken på plats inom tre månader efter att kunden begärt det. Anledningen är att Svensk Energi inte håller med regeringen om att 90 procent av de installerade mätarna redan kan mäta elförbrukning per timme.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här