Tidvattensdrake får statligt bidrag

2011-10-28 12:26  

Statliga Energimyndigheten ger 4,9 miljoner kronor i stöd till Göteborgsföretaget Minesto som utvecklar ett tidvattenkraftverk i form av en undervattensdrake.

Minesto utvecklar ett annorlunda tidvattenkraftverk som har sitt ursprung hos försvarskoncernen Saab. Turbinen sitter på en roderstyrd vinge som fästs på en vajer som i sin tur sitter fast i havsbotten. Strömmen alstras när draken rör sig i strömmande havsvatten.

Nyligen placerade Minesto ut sin första prototyp i skala 1:10 i havet i Strangford Lough i Nordirland.

- Testerna kommer att pågå i ett år. Samtidigt utvecklar vi ytterligare en förfinad prototyp som ska bli klar våren 2012, säger Minestos vd Anders Jansson.

För utveckling och test av den nya prototypen har Minesto fått ett stöd från Energimyndigheten på 4,9 miljoner kronor. Även den kommer att byggas i skala 1:10 och bli mer lik den slutliga, kommersiella produkten som beräknas bli klar om två år.

Sverige saknar lämpliga vatten för Minestos tidvattenkraftverk. Att Energimyndigheten ändå ger stöd till tekniken tycker Andreas Jonsson är mycket positivt.

- Det är viktigt för Sverige att vi satsar på företag som kan exportera ny miljöteknik, säger han.

I första hand siktar Minesto på den brittiska marknaden och där fick företaget fyra miljoner kronor i stöd från den brittiska stiftelsen Carbon Trust tidigare i år.

För cirka två veckor sedan blev det även klart att Minesto valts ut som ett av åtta - och det enda svenska - våg- och tidvattenkraftsbolag som får rätt att utnyttja havsområden som ägs av den brittiska kronan.

Minesto har också sedan starten 2007 tagit in cirka 40 miljoner konor i riskkapital. Den senaste rundan gjordes i maj förra året då Minesto tog in 20 miljoner kronor från sina befintliga ägare Saab och Midroc New Technology tillsammans med de nya delägarna är investmentbolagen BGA Invest, Hexiron och Dunross & Co.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt