Tidsnöd hotar klimatmötet i Paris

2015-12-03 16:11  
Planen är att ett klimatavtal ska vara i hamn den 11 december, men det talas om att förhandlingarna under det pågående klimatmötet i Paris förlängs. Foto: TT

Klimatmötet i Paris riskerar att hamna i tidsnöd. Förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal går trögt.

Tjänstemän från 195 länder arbetar för högtryck med att förhandla fram ett avtalsutkast som miljöministrarna ska kunna komma överens om i nästa vecka. Det nya utkast som släpptes på torsdagen är dock fortfarande mycket omfattande och svårgenomträngligt. Det har bara bantats ned från 51 till 50 sidor och antalet ändringsförslag i texten är fortfarande många hundra.

En källa i förhandlingarna uppger för TT att avtalsutkastet behöver göras mer hanterbart innan miljöministrarna tar över. Men flera av knäckfrågorna är så politiskt känsliga att de inte kan lösas på tjänstemannanivå. Målet är att tjänstemännen ska vara klara med ett hanterbart utkast på lördag, innan ländernas miljöministrar anländer till Paris.

Knäckfrågorna är många. Bland annat diskuteras om det ska sättas upp fler mål än den övergripande målsättningen att jordens uppvärmning kan begränsas till två grader. I utkastet nämns flera alternativ, till exempel att de globala utsläppen ska ha nått sin högsta punkt "så snart som möjligt" eller att utsläppen av växthusgaser ska vara noll någon gång mellan åren 2060-80.

En annan knäckfråga är hur stor del av avtalet som ska vara rättsligt bindande. USA säger nej till att de utsläppsminskningsmål som finns i de frivilliga nationella klimatplaner som länder lämnat in till FN ska vara bindande. Lösningen kan i stället bli att översyner av klimatplanerna vart femte år.

Två andra knäckfrågor dyker upp överallt i förhandlingarna. Den ena är utvecklingsländernas begäran om pengar till klimatåtgärder och kompensation för skador som klimatförändringarna orsakar. Den andra handlar om att utvecklingsländer vill att avtalet ställer hårdare krav på rika länder än på dem.

Klimatförhandlingarnas ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, uppgav vid en presskonferens i onsdags att förhandlingarna har fått en bra start, men att han hade känslan att de måste skyndas på.

– Det kommer att gå upp och ned i förhandlingarna, varnade FN:s klimatchef Christiana Figueres.

Hur många av de 195 länderna som behöver säga ja till avtalet för att det ska träda i kraft är inte heller bestämt. Två "tröskelvärden" diskuteras. Ett handlar om antalet länder och det finns förslag på 55 till 100 procent. Det andra handlar om hur stor del av världens utsläpp som ska omfattas och det finns förslag på 50 till 80 procent. EU vill att båda typerna av tröskelvärden används.

Planen är att ett klimatavtal ska vara i hamn den 11 december, men det talas om att förhandlingarna kan komma att fortsätta ytterligare en eller två dagar.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt