Thomas Friedman: USA måste lära av Danmark

2008-09-17 09:37  
Thomas Friedman, amerikansk journalist och debattör, vill se en ny uppfinnarrevolution i USA på samma sätt som under it-åren. "100 000 innovatörer, i 100 000 garage, som prövar 100 000 nya uppfinningar".

USA behöver en grön revolution – och förebilden finns i Danmark. Det hävdar den superkände amerikanske författaren och debattören Thomas Friedman i sin nya bok "Hot, flat and crowded".

Huvudtemat i boken är att det är viktigare att byta politiska ledare än glödlampor.

- Om energieffektiviseringen stannar i hemmen blir det inget annat än en trevlig hobby, säger han i en intervju med den amerikanska radiokanalen NPR.

I dag finns det ingen ledande politiker i USA som kan leda landet bort från beroendet av fossila bränslen, enligt Friedman.

Han ser ingen ljusning efter presidentvalet.

- Ett tag såg det ut som vi hade två gröna kandidater, men i praktiken har McCain visat att han inte stödjer viktiga politiska förslag som skulle göra USA energieffektivare.

- Obama säger de rätta sakerna, röstar som han lovat, men trots det tycker jag att han saknar den rätta passionen.

För att få en grön industrirevolution i USA anser Friedman att det krävs det ledare som vågar forma marknaden med nya skatter, regler och lagar.

Sådant politiskt ledarskap finns – i Danmark, menar Thomas Friedman.

- Redan på 1970-talet började Danmark ta beslut som gynnade förnybar energi. I dag har landet världens största tillverkare av vindkraftverk och två av världens största etanolproducenter

Thomas Friedmans anser precis som Al Gore att USA nu måste satsa allt på att göra en stor energiomställning den kommande 10-årsperioden.

- Vi behöver samma sak som under IT-revolutionen: 100 000 innovatörer, i 100 000 garage, som prövar 100 000 nya uppfinningar.

Intervjun med Thomas Friedman kan du lyssna på här.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt