Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Testar energilagring i jättebatterier

2014-06-13 10:31  

Två japanska energiföretag ska bygga stora batteristationer för lagring av el från sol- och vindkraft.

Studierna av olika batterisystem för att lagra el från sol- och vindenergianläggningar i Japan som utförts under 2013 är nu klara och beslut finns att bygga två stora batterilager för att balansera fluktuationerna i elproduktion från dessa typer av elproducenter.

I den tsunamidrabbade Tohokuprovinsen ska ett batterilager med kapaciteten 20 MWh byggas i Sendai. Där kompenseras fluktuationerna i dag med termiska kraftverk. Batteristationen använder sig av litiumjonbatterier.

I Minami Hayakitaanläggningen ska elbolaget Hokkaido Electric och industriföretaget Sumitomo Electric bygga ett batterilager som använder sig av flödesbatterier, Redoxflow, med en kapacitet av 6 MWh. Där ska man även utveckla teknik för att optimalt styra energiflödet i stationen så att effektivitet och batterilivslängd kan maximeras.

Dessutom ska man utveckla ett system baserat på meteorologiska prognoser för effektiv styrning i elnäten.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt