Teslas soltak lanseras internationellt i år?

2020-02-18 09:46  
Har Tesla fått fart på soltaken nu? Global lansering planeras att genomföras i år. Foto: TT och Tesla

Förra året presenterade Tesla senaste versionen av sitt soltak. Nu meddelar Elon Musk att en global lansering ska ske i år.

Teslas hajpmaskin till vd Elon Musk har som bekant många bollar i luften. Elbilar, rymdraketer, eldkastare och soltak, för att nämna några.

Men allt Musk tar för sig blir visst inte till guld, i alla fall inte omgående. Soltaksprojektet har haft en tuff resa så här långt. Den har kantats av takbränder och problem med produktionslinan.

Men är det så att soltaksprojektet börjar ta fart nu?

Läs mer: Svenska bolagen som bygger in solceller i husens tak och väggar

I slutet av förra året presenterade Tesla en ny version av sitt soltak: version 3, som går under namnet ”Solar Glass Roof".

Denna tredje version kommer att kosta runt 21,25 dollar per kvadratfot, vilket är billigare än föregångaren. 2 000 kvadratfot, som motsvarar nära 186 kvadratmeter, kan ge en effekt på 10 kW.

Vid presentationen fanns inte mycket information om när det här taket kan komma att skeppas globalt, men man påstod sig se en marknad om 100 miljoner kunder globalt.

Läs mer: Fem saker att tänka på innan du köper solceller

Nu meddelar dock Musk på Twitter att företaget ser fram emot en global lansering senare i år.

Tesla bygger just nu sin första europeiska Gigafactory utanför Berlin. En tysk domstol har beslutat att Tesla inte får avverka skog för att göra plats för sin bil- och batterifabrik. Om det pausade byggarbetet kommer att påverka lanseringen av soltak är ännu oklart, men risken finns.

Tesla är inte ensamt om idén med takpannor som samlar energi. Det finns även flera svenska leverantörer av produkter där solceller har integrerats i byggmaterial, om dessa kan du läsa här

Viktor Krylmark

Mer om: Tesla Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt