Teslas jättefabrik kapar batterikostnader

2017-02-20 10:33  
Här pågår bygget av Teslas gigafactory. Foto: Rich Pedroncelli

35 procent – så mycket sparar den enorma fabriken Gigafactory i kostnad per batteripaket åt Tesla.

Elbilsföreaget Tesla har aldrig gått ut officiellt med hur mycket deras batteripaket kostar att tillverka, men i en intervju 2016 avslöjade en Teslachef att priset var under 190 dollar, motsvarande cirka 1 690 kr, per kWh för varje paket, som i sin tur bland annat innehåller battericeller, samt mikrokontroll- och värmenergisystem.

Nu hävdar elbilsföretaget att man tack vare optimeringsarbete på fabriken Gigafactory, belägen i Nevadaöknen, har lyckats att trimma den kostnaden till en nivå på under 124 dollar per kWh – vilket är ett viktigt steg för att bolaget ska kunna tillverka den nya bilen Model 3, som har ett betydligt lägre pris än tidigare modeller.

För att elbilar ska kunna konkurrera med bränsledrivna bilar på riktigt behöver kWh-priset per batteripaket ligga på under 100 dollar, enligt experter.

Elon Musk förväntar sig att Teslas Gigafactory kommer att ha kunna pressa ned tillverkningspriset till den nivån senast 2020 – annars blir han besviken, rapporterar sajten Electrek.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt