Tesla förser hel ö med solenergi

2016-12-27 11:17  
Ön Tau i Stilla havet får sin el från en solcellanläggning som Tesla byggt. Foto: Tesla/Solar City

Teslas nya solcellspark på Tau i Stilla Havet gör att energi som öns invånare behöver kan hämtas helt och hållet från solen.

Den 44 kvadratkilometer stora ön Tau tillhör Manuöarna i Polynesien i Stilla Havet. Öns runt 1 400 invånare har tidigare använt sig av diselgeneratorer för att klara sitt energibehov. Generatorerna har krävt över tusen liter diesel om dagen, vilket innebär nästan en halv miljon liter om året.

Dieselgeneratorerna har nu bytts ut om 5 328 solpaneler och 60 Powerpack litiumjon-batterier från Tesla. Anläggningen kan lagra 6 megawattimmar el, vilket räcker till att täcka upp hela ön energibehov under solfria dagar, skriver Computer Sweden.

Projektet på ön Tau har bekostats av det amerikanska inrikesdepartementet, US Environmental Protection Agency och American Samoa Economic Development.

Utöver anläggningen på Tau har Tesla och Solar City flera liknande projekt i gång. Bland annat har man fått ett 20-årskontrakt för att tillverka och driva ett nytt system av solceller och lagring på 52 megawattimmar åt ett energikooperativ på Hawaii.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt