Terrorsäkrad kärnkraft försenad

2009-02-05 14:47  

Skyddet mot terrorattacker på landets kärnkraftverk är kraftigt försenad. Forsmark behöver ytterligare två år på sig.

Senast den 1 oktober 2008 skulle landets kärnkraftverk ha byggts om och fått förstärkningar till skydd mot terroristangrepp och sabotage, enligt föreskrifter som började gälla i januari 2007.

Dessa handlar bland annat om att minska risken för stöld av kärnämne och risken för utsläpp av radioaktiv strålning till följd av terroristangrepp.

Kärnkraftverken har ålagts att förstärka det så kallade skalskyddet av reaktorrummen, kontrollrummen och avfallsförvaringen samt att öka larm- och bevakningsskyddet.

Kärnkraftsbolagen har i flera omgångar dock ansökt om uppskov från kraven. Och i slutet av januari beviljade Strålsäkerhetsmyndigheten bolagen undantag från reglerna.

Mest tid på sig för att bygga om behöver man i Forsmark. Senast den 31 december 2010 ska åtgärderna vara klara där.

Motsvarande datum för Ringhals är 31 december 2009 och för Oskarshanmsverket gäller att man ska vara färdiga den 30 maj 2010. Även anläggningen Clab, där det radioaktiva avfallet från landets kärnkraftverk mellanlagras i anslutning till Oskarshamns-reaktorerna, får dispens till den 30 juni år 2010.

Enligt Stig Isaksson, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten, är huvudskälet till förseningarna att ombyggnationer är komplexa och berör känsliga delar av kärnkraftsverken. Det råder brist på kärnkraftsingenjörer och verken anges ha bekymmer med leverantörer.

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt