Termisk sanering tar bort kemtvättsgifter

2015-04-01 15:33  
Göran Nilsson. Foto: Kvarnholmen Utveckling AB

Giftiga kemikalier från gammal kemtvätt skapar problem när Södra Kvarnholmen utanför Stockholm ska bebyggas med bostäder. Lösningen är att värma upp berget med el.

En cistern från 60-talet med tetrakloreten har läckt. Kemtvättskemilkalien har sipprat ner 60 meter ned i berggrunden på Södra Kvarnholmen i Nacka.

-Den avdunstade gasen bryts ner med tiden. Idag sker ingen stor utströmning, snarare små ofarliga halter som blåser bort med vinden. Skulle vi inte vidta åtgärder skulle gifthalterna inte vara större än vad fyra kappor avdunstar efter kemtvätt. Men ångorna kan vara farliga om man andas in dem kontinuerligt. Bygger vi hus på marken kan ångorna tränga in i väggarna. Det skulle vara en hälsorisk, precis som radon, säger Göran Nilsson Miljösamordnare och byggledare på Kvarnholmen Utveckling AB.

Bolaget driver stadsutvecklingen och 700 nya bostäder på Kvarnholmen som tidigare varit ett industriområde. Läckans omfattning upptäcktes 2010 genom att borra i berget. Jorden kunde schaktas bort och transporterades till en återvinningsanläggning för kompostering. Men för att komma åt sprickzonerna i det kristallina, täta, berget måste företaget använda en metod som kallas termisk desorption. Berget hettas upp genom elektrisk konduktivitetsuppvärmning och ångorna sugs upp i ett kolfilter med hjälp av vakuum­extraktion.

-I ett första steg borras ett hundratal hål i ett rutmönster. I vartannat borrhål för man ner värmeelektroner. Hålen täcks av ett tätskikt, plastgeomembran, och värms upp till ca 100 grader. Gaserna kommer upp genom rör och sugs in till en processor med kolfilter som renar luften, säger Göran Nilsson.

Enligt Göran Nilsson är metoden ovanlig i Sverige. Han vet bara ett annat fall, på Gotland, där man prövat tekniken.

-Metoden är ganska dyr, men snabb. Dessutom kan inte andra metoder, som tar 10 till 15 år, uppnå samma resultat. De är inte ett alternativ om vi vill få det så rent som vi vill ha det, säger Göran Nilsson.

Nacka kommun har bestämt riktvärden som ska uppnås efter saneringen. Det gäller godkända gifthalter för såväl grundvattnet som porluften i berget. Gifterna har spridits 60 meter ned i berggrundens sprickor. Men saneringen kommer inte att behöva nå sådana djup enligt Göran Nilsson.

-Vätskan är tung och rör sig på väldigt stora djup. Så djupt som 60 meter påverkar inte gifterna människor och bryts ner med tiden med marginell inverkan på miljön.

Vilket djup saneringen måste nå är fortfarande under diskussion. I nästa steg ska en entreprenör anlitas som kan hantera saneringen. Arbetet beräknas vara klart till hösten 2016.

Katarina Juréen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt