Tepco vill röja reaktor 1 nästa år

2014-09-23 14:36  
Fukushima reaktor 3 i oktober 2011. Foto: Tepco

Energibolaget Tepco planerar att nästa år börja röja bråte som uppstod vid explosionen i den första Fukushimareaktorn.

Explosionen i reaktor 1 i Fukushima Daiichi den 12 mars 2011 var det första för omvärlden synliga beviset på dramat som utspelades i kärnkraftverket efter naturkatastrofen dagen innan.

Vätgas som bildats antändes och vid explosionen förstördes delar av reaktorbyggnaden. För att komma åt bränslestavarna som ligger i bassängerna inne i byggnaden, vilket planeras till senare delen av 2017, måste man först röja undan bråte som spreds vid explosionen.

En försvårande faktor vid röjningen är de stora mängder radioaktivt vatten som finns i kulvertarna kring reaktorerna. För att kunna koncentrerar sig på tömningen av vattnet kring reaktor 1, uppskattningsvis 5000 ton, behöver man dämma upp vattenflödet mellan reaktor 1 och 2. Reaktor 2 var en av de reaktorer i Fukushima som drabbades av härdsmälta.

Arbetet med att täppa igen tunneln mellan reaktorblocken med fyllnadsmassor och cement kan påbörjas nästa månad meddelade Tepco på måndagen.

I tunnlar och kulvertar under reaktor 3, som även den drabbades av härdsmälta, beräknas innehålla 6000 ton radioaktivt vatten. Det är oklart när arbetet med att tömma dessa utrymmen kan inledas, rapporterar Japan Times.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL