Tepco vill bygga kolkraftverk i Fukushima

2013-11-25 15:07  

Energiföretaget Tepco har planer på att låta Mitsubishi bygga en ny typ av kolkraftverk i Fukushima.

Enligt Reuters för Tepco diskussioner med flera företag inom industrikonglomeratet Mitsubishi om att uppföra kolkraftverk som arbetar enligt principen integrated gasification combined cycle, IGCC, för att ersätta kärnreaktorer i länet Fukushima.

Enligt uppgifterna ska Mitsubishi stå för finansieringen av byggena och Tepco driva anläggningarna. De skulle kunna vara klara att koppla in på elnätet 2020. Med IGCC-tekniken ska det bli möjligt att utvinna 20 procent mer energi än från konventionella kolkraftverk. Mitsubishi Heavy Industries vill ledande inom den här metoden i Japan.

Med metoden förgasas kolet i en förgasningsrektor till en syntesgas bestående av koloxid och vätgas. Partiklar separeras från gasen. Genom oxidering omvandlas sedan koloxiden till koldioxid, varefter koldioxiden separeras och vätgasen förbränns i en turbin.

Några försöksanläggningar som arbetar efter principen har uppförts i bl a USA och Nederländerna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt