Tepco kan stänga hela kärnkraftverket

2011-03-22 11:31  
Rök stiger från svårt skadade reaktor 3, vid Fukushima Daiichi. Foto: AP Photo/Scanpix

Trots att två reaktorer vid Fukushima Daiichi klarat sig från skador är sannolikheten att de tas i drift liten.

Av de totalt sex reaktorerna har världen kunnat följa olycksförloppet för fyra av dem via tv-bilder. Samtliga fyra är så svårt skadade att de inte kommer att kunna användas igen. För ägaren, energibolaget Tepco, återstår att under lång tid framöver kontrollera bränslet i reaktorerna och avveckla verksamheten.

Men en bit bort från de fyra skadade reaktorerna står ytterligare två, som var under översyn när tsunamin drog in mot kusten.

Dessa två reaktorer skulle vara möjliga att ta i drift, men enligt källor inom Tepco som refereras av tidningen Asahi Shimbun blir det högst sannolikt så att även dessa avvecklas. Det kan bli svårt att få stöd för fortsatt drift av den lokala opinionen i området kring Fukusima-verket.

Samtlig sex reaktorer togs i drift på 1970-talet. De konstruerades av General Electric och byggdes av såväl GE som Hitachi och Toshiba.

Reaktor 1: 460 MW startår 1971

Reaktor 2: 784 MW startår 1973

Reaktor 3: 784 MW startår 1976

Reaktor 4: 784 MW startår 1978

Reaktor 5: 784 MW startår 1978

Reaktor 6: 1100 MW startår 1979

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt