Energi

Tepåsar ska avslöja svensk klimatförändring

Judith Sarneel vid Umeå universitet visar hur tepåsar ska grävas ner för att ge data till det svenska tepåseförsöket. Foto: Umeå unversitet

Nu tar svenska klimatforskarna tepåsar till hjälp för att avslöja klimatförändringar. 250 skolklasser deltar i massexperimentet.

Publicerad

I nästa vecka ger sig 250 svenska skolklasser ut i naturen. Utrustade med åtta tepåsar rött respektive grönt te att gräva ner i ängsmark ska de delta i ett klimanyttigt massexperiment utformat av forskare vid Umeå universitet. Sista veckan i augusti ska tepåsarna plockas upp och vägas på nytt. Allt för att svar på hur mycket av tebladen som har hunnit brytas ner i jorden.

Hur snabbt mikroorganismerna bryter ner tebladen- och hur mycket koldioxid som bildas under nedbrytningen- spelar en viktig roll för klimatförändringar. Samtidigt styrs nedbrytningen av temperatur, fukt och näring i jorden. Med hjälp av data inrapporterade av skolbarnen hoppas Judith Sarneel och hennes kolleger vid Umeå Universitet kunna göra bättre prognoser över hur klimatförändringarna kommer att se ut i framtiden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här