Tepåsar ska avslöja svensk klimatförändring

2015-05-18 14:05  
Judith Sarneel vid Umeå universitet visar hur tepåsar ska grävas ner för att ge data till det svenska tepåseförsöket. Foto: Umeå unversitet

Nu tar svenska klimatforskarna tepåsar till hjälp för att avslöja klimatförändringar. 250 skolklasser deltar i massexperimentet.

I nästa vecka ger sig 250 svenska skolklasser ut i naturen. Utrustade med åtta tepåsar rött respektive grönt te att gräva ner i ängsmark ska de delta i ett klimanyttigt massexperiment utformat av forskare vid Umeå universitet. Sista veckan i augusti ska tepåsarna plockas upp och vägas på nytt. Allt för att svar på hur mycket av tebladen som har hunnit brytas ner i jorden.

Hur snabbt mikroorganismerna bryter ner tebladen- och hur mycket koldioxid som bildas under nedbrytningen- spelar en viktig roll för klimatförändringar. Samtidigt styrs nedbrytningen av temperatur, fukt och näring i jorden. Med hjälp av data inrapporterade av skolbarnen hoppas Judith Sarneel och hennes kolleger vid Umeå Universitet kunna göra bättre prognoser över hur klimatförändringarna kommer att se ut i framtiden.

- För oss forskare är detta är ett unikt tillfälle att samla in uppgifter från hela Sverige. Med elevernas hjälp kan vi få värdefull information om hur klimatet påverkar jordens nerbrytning av växtmaterial, och hur klimatförändringarna kommer att öka utsläppen av växthusgaser från jorden, säger Judith Sarneel vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Experimentet bygger på en ny vetenskaplig metod som gör det enklare för forskare att studera hur jordens nedbrytning av växtmaterial ser ut på olika platser i världen.

Tepåsförsöket är utformat i samarbete med universitetet i Utrecht i Nederländerna samt Österrikes myndighet för hälsa och livsmedelssäkerhet . Målet är att skapa en global karta över jordens nedbrytningsförmåga. Experimentet samordnas av Vetenskap & Allmänhet och ingår i evenemanget Forskarfredag som går av stapeln den 25 september.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt