Tenn tripplar kapaciteten hos litiumjon-batteriet

2012-06-11 10:00  

En anod i tenn får litiumjonbatteriet att rymma tre gånger så mycket energi. Redan nästa år kan tekniken finnas på marknaden.

Trött på att ständigt behöva ladda batteriet till telefonen? Forskare vid Washington State University kan vara en lösning på spåret. Hemligheten ligger i en anod av tenn i stället för grafit, som finns i dagens litiumjonbatterier.

Enligt gruppen ökar den nya tennanoden batteriets prestanda på tre viktiga områden -det kan lagra tre gånger så mycket energi, laddas snabbare och tål dessutom fler laddcykler. Samtidigt ser batteriet precis likadant ut som dagens batterier, och kostnaden ska bli lägre.

Innovationen kom till när forskargruppen härom året arbetade i ett projekt för att minska problemet med tenntrådar, tin whiskers. Sådana trådar växer fram okontrollerat från tennpläterade ytor, ett bekymmer för elektroniktillverkare eftersom de kan orsaka kortslutningar.

Då fick professor Grant Norton och hans grupp idén att testa ett nytt angreppssätt; i stället för att försöka bli av med trådarna så försökte de att kontrollera tillväxten. Nu har de utvecklat en metod som får tunna nanotrådar av tenn att växa direkt på kopparfolie med hjälp av elektroplätering, en standardmetod i elektronikindustrin. Tekniken är patentsökt, och forskarna räknar med att ta den till marknaden inom ett år.

Litiumjonbatterier har två elektroder, en katod och en anod. När batteriet laddas vandrar litiumjonerna från katoden till anoden. Där lagras jonerna, och därmed batteriets energi, till dess att batteriet används. Då vandrar jonerna från anoden till katoden varvid elektroner frigörs.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt