Tekniktrenderna som lovar mest

2013-02-18 14:02  
Självläkande material, 3D-skrivare och vägar som laddar fordon - finns bland tekniktrenderna på tio-i-topplistan. Foto: Krzysztof Matyjaszewski, Carnegie Mellon University/Jörgen Appelgren

Trådlöst laddade elfordon, 3D-skrivare och självlagande material. Världens just nu mest lovande teknikområden, enligt World Economic Forum som har presenterat en tio i topp-lista.

Med de här tekniska lösningarna kan man få hållbar tillväxt, och möta problem med ökande befolkning och allt högre efterfrågan på material och resurser, enligt WEF.

1.Elfordon som laddas trådlöst via magnetslingor i vägen. Kan minska batteristorlek i elbilar. I Korea har företaget Kaist lanserat ett system kallat Olev (Online electric vehicles) där vägen laddar fordonet.

2.3D-skrivare för att skriva ut föremål där de ska användas, i stället för att behöva transporteras långa sträckor. För både handel, industri  och för privat bruk.

3.Självlagande material, som härmar kroppens och organiska materials förmåga att läka. Till exempel gummi eller plastmaterial som kan lagas genom att en spricka pressas samman. Ökar livslängd hos produkter och sparar resurser.

4.Energieffektiva system för att rena eller avsalta vatten. För både stora projekt och små projekt.

5.Koldioxid som avskiljs omvandlas för nya ändamål. Till exempel system för att med bakterier omvandla koldioxid till bränsle.

6.Designad mat som kan minska hälsoproblem. Produktion av proteiner för att öka näringsinnehåll i mat, bekämpa svält, öka muskelmassa, minska övervikt eller lindra sjukdomar.

7.Nanomedicin, där nanoteknik används för att utveckla mer precisa läkemedel och behandlingsmetoder.

8.Fjärranalys. Teknik som kan tillämpas för allt från att genom sensorer i kroppen övervaka hälsofaktorer som blodtryck till att fordon ska kunna kommunicera med varandra för att öka trafiksäkerheten.

9. Organisk elektronik, plastelektronik, som bland annat kan användas för att till en låg kostnad massproducera solceller.

10.Fjärde generationens kärnkraftsreaktorer. Nya typer av reaktorer som kan utvinna mer energi från kärnbränslet. Återvinning av upparbetat kärnbränsle minskar mängden radioaktivt avfall.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt