Teknik för att möta EU:s mål för läkemedelsrester saknas

2012-03-20 10:24  

Svenska regeringen välkomnar en reglering av läkemedelssubstanser i vatten men än så länge finns inte tekniken att mäta så låga halter som föreslås av EU.

EU-kommissonen vill i ett förslag reglera ytterligare 15 ämnen i Europas vattenområden. Bland de 15 finns för första gången 3 läkemedelssubstanser.

Däremot är de genomsnittliga halterna som föreslås för läkemedlen för låga för att existerande mätinstrument ska kunna visa om det finns ett problem eller inte.

- Man kan bara mäta högra halter, det är inte bara Sverige utan generellt. Kan vi inte mäta det, vet vi inte om vi har problem med det, säger Roger Sedin på miljödepartementet

Diklofenak är en av substanserna och återfinns i inflammationshämmande läkemedel som bland annat Eeze och Voltaren. Substansen har framförallt visat sig påverka vävnader på njurar och gälar hos fisk, men har även inverkan vid sekundär kontakt. Till exempel har gamar i Indien fått njurskador efter att de ätit tamboskap som fått diklofenak.

Ett sätt att minska mängden läkemedelssubstanser, om det nu går att påvisa att koncentrationen i vattenmiljöerna är för höga, är att utveckla reningsverken så att de rensar ut läkemedlen när avloppsvatten renas. Men det är dyrt.

- Reningsverken kan komma att ta hela smällen, end of pipe lösning som det kallas. Att bygga ut reningsverken kan bli väldigt dyrt vilket länderna signalerar om. Därför tycker vi att det är viktigt att vi tittar på lagstiftningen i stort, så att man kan påverka även källan. Man kan till exempel inte stoppa ett framtaget läkemedel ur miljöhänsyn för det regleras i EU:s gemensamma läkemedelslagstiftning, säger Roger Sedin.

Det syntetiska hormonämnet etinylöstradiol som finns i flera kvinnliga preventivmedel samt det naturliga östradiol som inte bara finns i preventivmedel utan också naturligt hos kvinnor är de andra två läkemedelssubstanser som ska regleras.

Förslaget ska diskuteras i parlamentet och kommissionens plan är att det röstas igenom redan i juni. Roger Sedin på miljödepartementet tror däremot att mättekniken kommer att utvecklas när metoden är efterfrågad.

Petra Björk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt