Tävling ska fixa bättre solelslagring

2015-10-20 13:31  

Byggnader med solceller på taket behöver bli mer självförsörjande på solel. Det tycker flera kommuner, vilket är bakgrunden till Energimyndighetens internationella tävling om energilagring.

Byggnader som producerar el från solceller kan sälja sin överskottsel till nätet. Men flera kommuner vill att dessa byggnader ska bli mer självförsörjande på el.

För att nå dit behöver elen som produceras kunna lagras och ett styrsystem behöver reglera användningen. För att få in förslag på hur dessa tekniska lösningar kan se ut har Energimyndigheten lanserat tävlingen Intelligent Energi Management Challenge.

- Vi vill hitta en balans mellan produktion och användande av solel i en byggnad och samtidigt erbjuda en användarvänlig lösning så att det blir mindre tekniskt svårt att producera solel. Man ska till exempel kunna få veta när det är mest fördelaktigt att snabbladda en bil utan att vara styr- och reglerkunnig, säger Charlotte Lejon, upphandlingschef på Energimyndigheten.

Förslagen kommer att bedömas utifrån innovationshöjd, användarvänlighet och hållbarhet.

- Systemets alla delar ska vara hållbara. Att till exempel återanvända bilbatterier för lagring kan vara ett sätt att få en ökad hållbarhet i lösningen som helhet, säger Charlotte Lejon.

Tävlingens huvudsyfte är att öka den egna användningen av den solel som produceras på byggnaden. På så sätt ska byggnadens behov av att använda el från nätet minskas.

-Många lider av över- och underproduktion från tid till annan. Intelligenta system behövs för att ta tillvara eller lagra elen i olika funktioner, säger Charlotte Lejon.

Fyra tekniska lösningar har möjlighet att vinna cirka 90 000 kronor vardera. Vinnarna kommer dessutom att bjudas in till förhandlingar med Eskilstuna, Uppsala och Arvika för att testa lösningarna i pilotprojekt.

Tävlingen är öppen till den 2 februari 2016.

Olika typer av batterilager för egenproducerad förnybar el finns redan på marknaden, bland annat från det svenska företaget Box of Energy. Den svenska marknaden bedöms dock än så länge befinna sig i sin linda.

Sveriges regering har nyligen infört ett nytt stöd för att hushåll ska kunna lagra sin egenproducerade el.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Mer om: Energilagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt