Tatueringsfärger kan ge cancer

2015-03-18 16:43  

Cancerframkallande ämnen, gifter som skadar vårt DNA och arsenik. Läkemedelsverkets granskning av tatueringsfärger gav ett nedslående resultat. Nu uppmanas kunderna att ställa sina tatuerare mot väggen.

Av de 29 färger som undersöktes innehöll 15 olika förbjudna ämnen som bland annat kan ge cancer, skada arvsmassan, göra det svårare att få barn eller framkalla allergi. Annat som hittades var för höga halter av föroreningar som arsenik, barium och bly.

Dessutom saknades korrekt märkning på nästan samtliga av de testade produkterna.

– Vi tycker absolut det här är ett nedslående resultat, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

Bara två av de testade produkterna klarade sig helt utan anmärkning, och en handfull passerade efter korrigeringar från företagen.

Läkemedelsverket uppmanar alla som vill tatuera sig att fråga ut sin tatuerare om vilka färger som används.

– Det är viktigt att konsumenten ställer frågor till den tatuerare som man tänker anlita, detta för att se att den har koll på reglerna, säger Magnus Crona.

Branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT) representerar ett hundratal av landets runt 3000 – 4000 öppet verksamma tatuerare. Föreningens ordförande Jens Bergström är inte förvånad över resultatet, och menar att det framför allt är billiga asiatiska färger som brister.

– När man köper det billigast möjliga så får man det sämsta möjliga, säger han.

Trots resultatet hävdar Bergström att det är säkert att tatuera sig hos de öppet verksamma tatuerarna i Sverige. Problemet är i stället att många väljer att tatuera sig privat i hemmet. Och privatpersoner får inte köpa färger från de leverantörer som SRT anser vara seriösa.

– Om man tatuerar sig hemma hos någon är det nästan garanterat att man använder någon av de här sämsta färgerna, säger Bergström.

 

Få de senaste nyheterna om miljö direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Cancer Tatuering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt