Taiwan bygger Eiffeltorn med takterrass

2011-12-06 14:38  

Miljonstaden Taichung i Taiwan ska få en spektakulär byggnad - lika hög som Eiffeltornet och med parkliknande odlingar högst upp.

Byggnaden har ritats av den japanska arkitektfirman Sou Fujimoto, som tog hem första pris i tävlingen Taiwan Tower International Competition.

Byggnaden ska bli en oas för invånarna i staden. Den kommer att uppföras på ett nedlagt flygfält och blir ett landmärke som kommer att synas över allt i staden.

Från takterrassen på 300 meters höjd med sina träd och planteringar får besökaren dessutom en vid utsikt över staden.

Hela konstruktionen byggs av 800 mm stålrör som reses vertikalt blandat med rör med olika lutning. Två spiralformade bjälklag reser sig från botten mot toppen mellan yttre och inre pelare. De hjälper till att stabilisera konstruktionen. Tornet optimeras för att ta emot laster från vind och jordskalv.

På avstånd ska tornet ge en antydan om att inhysa ett jättelikt Banyanträd. På insidan erbjuder det en halvöppen skuggig tillflyktsort under heta dagar.

Energiförsörjningen kommer i första hand från solenergianläggningar, vindkraftverk, värmepumpar. Regnvatten kommer att samlas upp och användas i anläggningen.

Ännu är projektet ute för granskning och det finns inga besked om när bygget kan komma igång och när det kan vara klart.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt